ΓΕΩΜΕΤΡIΑ. ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Re: ΓΕΩΜΕΤΡIΑ. ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Τετ Οκτ 18, 2023 10:08 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Σάβ Οκτ 14, 2023 3:22 pm
Νέος Γεωμετρικός Τόπος 1α(48).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 356, αναρτώ έναν άλλο νέο μου γ.τ.

Παρακαλώ για τις δικές σας λύσεις του και τα σχετικά σχόλιά σας.

Δική μου λύση, θα ακολουθήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

viewtopic.php?f=22&t=74420&p=360592#p360592
https://www.amazon.co.uk/Nikos-D.-Kyria ... 07HDDXTGF/
Συνημμένο 356.doc
Λήμμα 1α(36).

Αγαπητοί φίλοι,
παρακάτω με το συνημμένο μου 357 αναρτώ μια άλλη νέα μου βοηθητική Πρόταση (Λήμμα) 1α(36), αντί να αναρτήσω τη λύση του γ.τ.1α(48), όπως παραπάνω σας είχα υποσχεθεί. Τούτο έκρινα σκόπιμο γιατί στο Λήμμα αυτό θα βασισθεί η λύση μου του γ.τ. 1α(48).

Παρακαλώ για τις δικές σας αποδείξεις του παραπάνω λήμματος και τα σχετικά σχόλιά σας.

Βασιζόμενοι στο παραπάνω Λήμμα 1α(36), θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι αλλωστε και ο λόγος που το επινόησα και το προτείνω παρά την ευκολη απόδειξή του.

Δύο δικές μου σχετικές απόδειξείςτου λήμματος 1α(36), θα αναρτήσω σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής

https://www.mathematica.gr/forum/viewto ... 74#p361674
Συνημμένο 357.doc
(17.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 31 φορές
τελευταία επεξεργασία από ΝΙΚΟΣ σε Σάβ Οκτ 21, 2023 10:09 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Οκτ 18, 2023 8:27 pm

Λύση της 357, η οποία είναι άμεση.

Φέρνουμε από τα Z,H,D,E κάθετες στην B \Gamma. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι το C είναι το μέσον της B \Gamma.

Έχουμε προφανώς BL=LA=b, AN=N\Gamma = a, CM=MA=x. Επίσης από το τραπέζιο DLNE έχουμε LM=MN, ισοδύναμα LA-AM=NA+NM, δηλαδή b-x=a+x\, (*). Άρα

BC= BL+LC= b+(b-2x)=2(b-x)= ^{(*)} 2(a+x) = a+(a+2x) = \Gamma N +NC =\Gamma C, όπως θέλαμε.
Συνημμένα
mesa ton meson.png
mesa ton meson.png (16.05 KiB) Προβλήθηκε 5777 φορές

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Πέμ Οκτ 19, 2023 9:36 am

Λύση της 356. Κατά την γνώμη μου η 357 πρέπει να προηγείται της 356. Θα χρησιμοποιήσω ένα συμπέρασμα από την λύση μου της 357 (προηγούμενο ποστ) για άμεση λύση της 356.

Το σημείο M στην 356 του οποίου ζητάμε τον τόπο είναι, σύμφωνα με την 357, το μέσον της διατέμνουσας AB\Gamma (είναι το σημείο C στο προηγούμενο ποστ). Στο σχήμα που ακολουθεί έχω κρατήσει μόνο όσα στοιχεία χρειάζονται από εδώ και πέρα για την λύση της 356.

Έστω N το μέσον της διακέντρου \Delta E. Φέρνουμε τις \Delta A, \, \Gamma E, οι οποίες βέβαια είναι κάθετες στη A\Gamma, και άρα παράλληλες. Η MN ενώνει τα μέσα των \Delta E, A\Gamma, οπότε είναι παράλληλη προς αυτές και άρα κάθετη στην A\Gamma. Αφού, λοιπόν, η \angle NMB είναι ορθή που βλέπει το (σταθερό) ευθύγραμμο τμήμα NB σημαίνει ότι ο τόπος του M είναι κύκλος διαμέτρου NB (δίχως το σημείο B). Tελειώσαμε.

Το αντίστροφο είναι άμεσο από το ευθύ.
Συνημμένα
topos apo kiklous.png
topos apo kiklous.png (9.99 KiB) Προβλήθηκε 5755 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Κυρ Οκτ 22, 2023 9:47 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Τετ Οκτ 18, 2023 10:08 am
ΝΙΚΟΣ έγραψε:

Αγαπητοί φίλοι,

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

Συνημμένο 356.doc
Λήμμα 1α(36).

Αγαπητοί φίλοι,
παρακάτω με το συνημμένο μου 357 αναρτώ μια άλλη νέα μου βοηθητική Πρόταση (Λήμμα) 1α(36), αντί να αναρτήσω τη λύση του γ.τ.1α(48), όπως παραπάνω σας είχα υποσχεθεί. Τούτο έκρινα σκόπιμο γιατί στο Λήμμα αυτό θα βασισθεί η λύση μου του γ.τ. 1α(48).

Παρακαλώ για τις δικές σας αποδείξεις του παραπάνω λήμματος και τα σχετικά σχόλιά σας.

Βασιζόμενοι στο παραπάνω Λήμμα 1α(36), θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι αλλωστε και ο λόγος που το επινόησα και το προτείνω παρά την ευκολη απόδειξή του.

Δύο δικές μου σχετικές απόδειξείςτου λήμματος 1α(36), θα αναρτήσω σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής

Συνημμένο 357.doc

Δύο Απόδείξεις της Πρότασης 1α(36).

Αγαπητοί φίλοι,

Με το παρακάτω συνημμένο μου 357, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τις δύο αποδείξεις της Πρότασης αυτής.

Βασιζόμενοι στη παραπάνω Πρόταση, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που την επινόησα.

Δική μου σχετική λύση του γ.τ. 1α(48), θα αναρτήσω σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Παρακαλώ για τις δικές σας αποδείξεις και για τα σχετικά σχόλιά σας.

Αγαπητοί φίλοι, και για την παραπάνω Πρόταση, παρακαλώ οι ενδεχόμενες απαντήσεις σας, να είναι πάντα μέσα στο παραπάνω αναφερόμενο πνεύμα του ποστ 1.

Υπενθυμίζω ότι η Άσκηση 1α(36) έχει συζητηθεί και παλιότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
viewtopic.php?f=112&t=5461

Υπόψη ότι την Άσκηση 1α(36) κατασκεύασα ως μαθητής γυμνασίου το 1950. Την πρότεινα στο περιοδκό «Μαθηματική Ηχώ», με δική μου απόδειξη και δημοσιεύθηκε με απόδειξη άλλου μαθητή. Πρόκειται για την πρώτη μου άσκηση που δημοσιεύθηκε:

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

Συνημμένο 357.doc
(17.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 22 φορές
1α(36).jpg
1α(36).jpg (267.1 KiB) Προβλήθηκε 5724 φορές
1α(36)α.jpg
1α(36)α.jpg (301.71 KiB) Προβλήθηκε 5724 φορές
1α(36)β.jpg
1α(36)β.jpg (336.45 KiB) Προβλήθηκε 5724 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Τετ Οκτ 25, 2023 10:40 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:

Αγαπητοί φίλοι,

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

Λύση του Γεωμετρικού Τόπου 1α(48).

Αγαπητοί φίλοι,

Με το παρακάτω συνημμένο μου 356, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τη δική μου λύση του γ.τ. αυτού, η οποία βασίζεται στην παραπάνω πρόταση 1α(36), ποστ.164.

βασιζόμενοι στον παραπάνω γ,τ,, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά. Αυτός είναι αλλωστε και ο λόγος που τον επινόησα.

Παρακαλώ για τις δικές σας λύσεις και για τα σχετικά σχόλιά σας.

Σημείωση. Υπενθυμίζω ότι οι 1α(36), 1α(48), 1α(53), 1α(50), τόμος 1, αποτελούν νέες Προτάσεις- Προβλήματα - γ.τ, κτλ. του γράφοντος, τις οποίες πρωτοεμφάνισα στα βιβλία μου ¨Νέα Στοιχεία Γεωμετρίας¨, κτλ, αποτελούν μέρος από τις 4.500 περίπου που έχω επινοήσει κατά το παρελθόν. Στόχος μου είναι απλά και μόνο να δημοσιεύσω στο mathematica όσο το δυνατό περισσότερες μπορέσω και όχι τόσο η συμμετοχή. Παρόλα αυτά οι ενδιαφερόμενοι μελετητές τούτων είναι δυνατό να δώσουν τις δικές τους αποδείξεις-λύσεις και ακόμη να κάνουν τις δικές τους επεκτάσεις-γενικεύσεις και τα δικά τους σχόλια.

Με Γεωμετρική Αγάπη
Νίκος Κυριαζής.

viewtopic.php?f=62&t=56328
Συνημμένο 356.doc
(17 KiB) Μεταφορτώθηκε 20 φορές
1α(48).jpg
1α(48).jpg (219.77 KiB) Προβλήθηκε 5682 φορές
1α(48)α.jpg
1α(48)α.jpg (357.19 KiB) Προβλήθηκε 5682 φορές
1α(48)β.jpg
1α(48)β.jpg (173.04 KiB) Προβλήθηκε 5682 φορές
τελευταία επεξεργασία από ΝΙΚΟΣ σε Πέμ Νοέμ 23, 2023 4:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Πέμ Οκτ 26, 2023 10:20 am

ΑΚΥΡΟ

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Σάβ Οκτ 28, 2023 12:06 pm

Νέα Πρόταση 1 α(53).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 358, αναρτώ μία άλλη νέα μου Πρόταση.

Βασιζόμενοι στη παραπάνω Πρόταση, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που την επινόησα.

Δική μου απόδείξη, θα ακολουθήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Αγαπητοί φίλοι, και για την παραπάνω Πρόταση, παρακαλώ οι ενδεχόμενες απαντήσεις σας, να είναι πάντα μέσα στο παραπάνω αναφερόμενο πνεύμα του ποστ 1.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

viewtopic.php?f=112&t=5636&start=160
1α(53).jpg
1α(53).jpg (168.46 KiB) Προβλήθηκε 5382 φορές

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Οκτ 28, 2023 8:18 pm

Νέα Πρόταση 1 α(53), συνημμένο 358 (βλέπε προηγούμενο ποστ).

Είναι απλό: Θα δούμε αρχικά πώς οι τέσσερις πρώτες δοθείσες ισότητες συνεπάγονται την πέμπτη. Στο σχήμα που ακολουθεί, μέσα στις παρενθέσεις είναι οι αποστάσεις από το Β. Τις βρίσκουμε με την σειρά M_1(x), άρα A(2x), κατόπιν M_2(2x+y), G(2x+2y) και O((3x+y)/2).

Για το αποδεικτέο, δηλαδή το M_1O=OM_2, έχουμε  M_1O= BO-BM_1= \dfrac {3x+y}{2}- x= \dfrac {x+y}{2} και OM_2= BM_2-BO= 2x+y -  \dfrac {3x+y}{2}= \dfrac {x+y}{2} (ίσο με το προηγούμενο), όπως θέλαμε.

Tα υπόλοιπα βγαίνουν είτε με τετριμμένη παραλλαγή του παραπάνω απλούστατου τρόπου, είτε ως εξής. Για παράδειγμα ας δούμε πώς η 1η, 2η, 3η και 5η δείχνουν την 4η: Θεωρούμε την 1η, 2η, 3η και έστω O' το μέσον του AM_3. Δηλαδή ισχύουν οι προϋποθέσεις αυτού που μόλις αποδείξαμε αλλά με το O' στην θέση του O. Από το προηγούμενο, το O' είναι το μέσον του M_1M_2 και άρα ταυτίζεται με το O. Τελειώσαμε.

Όμοια τα υπόλοιπα, με τετριμμένη παραλλαγή κάθε φορά, των παραπάνω.
Συνημμένα
mesa ton meson 2.png
mesa ton meson 2.png (5.88 KiB) Προβλήθηκε 5331 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Τρί Οκτ 31, 2023 8:44 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Σάβ Οκτ 28, 2023 12:06 pm
Νέα Πρόταση 1 α(53).

Αγαπητοί φίλοι,

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

1α(53).jpg
Απόδειξη της Πρότασης 1α(53).

Αγαπητοί φίλοι,

Με το παρακάτω συνημμένο μου 358, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τη δική μου λεπτομερή Γεωμετρική απόδειξη της Πρότασης αυτής.

Υπόψη ότι μετά από μικρό χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η ανάρτηση μιας πρόσφατης Πρότασής μου που αναφέρεται σε ειδική περίπτωση της Πρότασης 1α(53).

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

viewtopic.php?f=6&t=5323
1α(53).jpg
1α(53).jpg (168.46 KiB) Προβλήθηκε 5225 φορές
1α(53)α.jpg
1α(53)α.jpg (277.42 KiB) Προβλήθηκε 5225 φορές
1α(53)β.jpg
1α(53)β.jpg (262.02 KiB) Προβλήθηκε 5225 φορές
1α(53)γ.jpg
1α(53)γ.jpg (253.95 KiB) Προβλήθηκε 5225 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Παρ Νοέμ 03, 2023 11:05 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Τρί Οκτ 31, 2023 8:44 am
ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Σάβ Οκτ 28, 2023 12:06 pm
Νέα Πρόταση 1 α(53).

Αγαπητοί φίλοι,

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

1α(53).jpg
Απόδειξη της Πρότασης 1α(53).

Αγαπητοί φίλοι,

Με το παρακάτω συνημμένο μου 358, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τη δική μου λεπτομερή Γεωμετρική απόδειξη της Πρότασης αυτής.

Υπόψη ότι μετά από μικρό χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η ανάρτηση μιας πρόσφατης Πρότασής μου που αναφέρεται σε ειδική περίπτωση της Πρότασης 1α(53).

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

viewtopic.php?f=6&t=5323
1α(53).jpg
1α(53)α.jpg
1α(53)β.jpg
1α(53)γ.jpg
Ειδική Περίπτωση της Πρότασης 1 α(53).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 358α, αναρτώ μία "Ειδική Περίπτωση της παραπάνω Πρότασης 1 α(53)".

Βασιζόμενοι στη παραπάνω Ειδική Πρόταση, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που την επινόησα.

Δική μου απόδειξη, δε θα ακολουθήσει λόγω της μεγάλης ευκολίας της γεωμετρικής της απόδειξης.

Αγαπητοί φίλοι, και για την παραπάνω Ειδική Πρόταση, παρακαλώ οι ενδεχόμενες απαντήσεις σας, να είναι πάντα μέσα στο παραπάνω αναφερόμενο πνεύμα του ποστ 1.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

Νέο - Έγγραφο του Microsoft Word.doc
(20 KiB) Μεταφορτώθηκε 24 φορές

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Νοέμ 03, 2023 10:04 pm

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Παρ Νοέμ 03, 2023 11:05 am
συνημμένο μου, με αριθμό 358α, αναρτώ μία "Ειδική Περίπτωση της παραπάνω Πρότασης 1 α(53)".
Είναι τετριμμένο και κοινότατο: Για παράδειγμα αν τα M_1, M_2, M_3 είναι τα μέσα των πλευρών του τριγώνου, τότε το AM_1M_3M_2 είναι παραλληλόγραμμο. Οπότε αν O το μέσον της διαγωνίου AM_3 τότε το O είναι το μέσον και της άλλης διαγωνίου M_1M_2, και αντίστροφα. Αυτό αποδεικνύει δύο από τα ζητούμενα. Με ανάλογο εξ ίσου άμεσο τρόπο και τα υπόλοιπα ζητούμενα.
Συνημμένα
mesa trigonou.png
mesa trigonou.png (6.03 KiB) Προβλήθηκε 1132 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Κυρ Νοέμ 05, 2023 1:53 pm

Νέα Πρόταση 1α(60).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 380, αναρτώ μία άλλη νέα μου Πρόταση.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

https://www.mathematica.gr/forum/viewto ... &start=560
Συνημμνο 380.doc
(20.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 21 φορές
]
τελευταία επεξεργασία από ΝΙΚΟΣ σε Τρί Νοέμ 07, 2023 12:54 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Νοέμ 06, 2023 10:06 pm

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Κυρ Νοέμ 05, 2023 1:53 pm
Νέα Πρόταση 1α(60). Συνημμένο 390.
Αρχίζω με μία αναδιατύπωση της πρότασης γιατί ως έχει η εκφώνηση, χάνεται η κομψότητα στον επίπονο συμβολισμό: Έχουμε μία τριγωνική πυραμίδα OA'B'\Gamma ' στις πλάγιες έδρες της οποίας υπάρχουν από τρεις συγκλίνουσες σεβιανές. Τα άκρα των σεβιανών που ξεκινούν από την βάση είναι κοινά ανά ζεύγη (κόκκινα στο σχήμα). Να αποδειχθεί ότι οι τρεις σεβιανές στην βάση είναι συγκλίνουσες.

Στο σχήμα δεν σχεδιάσα όλες τις σεβιανές για να μην βαρύνει η εικόνα, αλλά αρκέστηκα ως δείγμα σε μία μόνο τριάδα σεβιανών (κόκκινες).

H απόδειξη του ζητούμενου είναι απλούστατη, αν και η πληκτρολόγιση μεγάλη: Από το Θεώρημα του Ceva στις τρεις πλάγιες έδρες έχουμε διαδοχικά

\dfrac {A'B}{BB'} \cdot  {\color  {blue} \dfrac {B'b}{bO}}  \cdot  {\color  {green} \dfrac {Oa}{aA'} }=1, και \dfrac {B '\Gamma }{\Gamma \Gamma '} \cdot   {\color  {red}\dfrac {\Gamma '\gamma }{\gamma O}}  \cdot  {\color  {blue} \dfrac {Ob}{bB '}} =1 και   \dfrac {\Gamma 'A}{AA'} \cdot   {\color  {green}\dfrac {A'a}{aO} }\cdot  {\color  {red} \dfrac {O\gamma }{\gamma \Gamma '} }=1'

Πολλαπλασιάζουμε κατά μέλη. Πολλοί όροι απλοποιούνται (για παράδειγμα οι μπλε, οι πράσινοι και οι κόκκινοι, αντίστοιχα). Μένει

\dfrac {A'B}{BB'} \cdot \dfrac {B '\Gamma }{\Gamma \Gamma '} \cdot   \dfrac {\Gamma 'A}{AA'} =1, που δίνει την ζητούμενη σύγκλιση.

Το αντίστροφο είναι εξ ίσου απλό. Υποθέτουμε ότι οι σεβιανές της βάσης (με άκρα τα A,B, \Gamma) συγκλίνουν. Φέρουμε τις B'a, \, A'b να τέμνονται επί της OB. Mετά φέρνουμε την B'\gamma να διέρχεται από το κοινό σημείο των σεβιανών O\Gamma, \Gamma 'b. Τώρα, από το ευθλύ αλλά κοιτώντας την πυραμίδα με βάση την OA'\Gamma ' και κορυφή την B', έπεται ότι οι σεβιανές και της έδρας OA'\Gamma ' συγκλίνουν. Τελειώσαμε.
Συνημμένα
Polles sevianes.png
Polles sevianes.png (15.67 KiB) Προβλήθηκε 1046 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Παρ Νοέμ 10, 2023 7:45 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Κυρ Νοέμ 05, 2023 1:53 pm
Νέα Πρόταση 1α(60).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 380, αναρτώ μία άλλη νέα μου Πρόταση.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

Συνημμνο 380.doc]
Απόδειξη της Πρότασης 1α(60).

Αγαπητοί φίλοι,

Με το παρακάτω συνημμένο μου 380, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τη δική μου λεπτομερή Γεωμετρική απόδειξη της Πρότασης αυτής.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

viewtopic.php?f=62&t=51135&start=80
Συνημμνο 380.doc
(20.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 16 φορές
Σελίδα 1.jpg
Σελίδα 1.jpg (258.09 KiB) Προβλήθηκε 965 φορές
Σελίαδα 2.jpg
Σελίαδα 2.jpg (363.18 KiB) Προβλήθηκε 965 φορές
Σελίδα 3.jpg
Σελίδα 3.jpg (235.23 KiB) Προβλήθηκε 965 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Δευ Νοέμ 13, 2023 8:26 am

ΓΕΩΜΕΤΡIΑ. ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Νέα Άσκηση 1α(57).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 359, αναρτώ μία άλλη νέα μου Άσκηση.

Βασιζόμενοι στη παραπάνω Άσκηση, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που την επινόησα.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

viewtopic.php?f=6&t=57414
Συνημμένο 359.jpg
Συνημμένο 359.jpg (145.79 KiB) Προβλήθηκε 868 φορές
τελευταία επεξεργασία από ΝΙΚΟΣ σε Κυρ Νοέμ 26, 2023 7:49 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Νοέμ 14, 2023 7:57 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Δευ Νοέμ 13, 2023 8:26 am

Νέα Άσκηση 1α(57)., με το παρακάτω συνημμένο με αριθμό 359
Δεν ξέρω αν πρέπει να ονομάζονται Προτάσεις οι μικρές παρατηρήσεις με αποδείξεις λίγων γραμμών. Κανονικά είναι ένα βήμα σε κάποια άλλη απόδειξη. Ας είναι.

Στο τρίγωνο HI \Theta οι δύο κύκλοι (εξ ορισμού) εφάπτονται εξωτερικά, άρα είναι οι παραγεγραμμένοι του κύκλοι. Τα κέντρα τους O, K, \Lambda είναι επί των διχοτόμων του, εσωτερικών ή εξωτερικών (κόκκινες στο σχήμα). οι οποίες σε κάθε γωνία είναι κάθετές μεταξύ τους. Άρα οι \Lambda I, O\Theta, KH είναι ύψη του OK\Lambda, οπότε ο κύκλος H\Theta I είναι ο κύκλος του Euler στο OK\Lambda ο οποίος, ως γνωστόν, διέρχεται και από τα μέσα των πλευρών του. Ειδικά το M είναι μέσον της OK.
Συνημμένα
efaptomenes dio kiklon.png
efaptomenes dio kiklon.png (26.33 KiB) Προβλήθηκε 840 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Παρ Νοέμ 17, 2023 8:43 am

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Δευ Νοέμ 13, 2023 8:26 am

Νέα Άσκηση 1α(57).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 359, αναρτώ μία άλλη νέα μου Άσκηση.

Βασιζόμενοι στη παραπάνω Άσκηση, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που την επινόησα.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

Συνημμένο 359.jpg
Απόδειξη της Άσκησης 1α(57).

Αγαπητοί φίλοι,

Με το παρακάτω συνημμένο μου 359, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τη δική μου λεπτομερή Γεωμετρική απόδειξη της Άσκησης αυτής.

Αγαπητοί φίλοι, και για την παραπάνω Άσκησης, παρακαλώ οι ενδεχόμενες απαντήσεις σας, να είναι πάντα μέσα στο παραπάνω αναφερόμενο πνεύμα του ποστ 1.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

Σελίδα 1.jpg
Σελίδα 1.jpg (316.64 KiB) Προβλήθηκε 772 φορές
Σελίδα 2.jpg
Σελίδα 2.jpg (159.44 KiB) Προβλήθηκε 772 φορές

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Δευ Νοέμ 20, 2023 5:14 pm

Νέος Γεωμετρικός Τοπος 1α(58).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 360, αναρτώ έναν άλλο νέο μου γ.τ.

Βασιζόμενοι στο παραπάνω γ.τ, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που την επινόησα.

Αγαπητοί φίλοι, και για τον παραπάνω γ.τ, παρακαλώ οι ενδεχόμενες απαντήσεις σας, να είναι πάντα μέσα στο παραπάνω αναφερόμενο πνεύμα του ποστ 1.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

1α (58)_.jpg
1α (58)_.jpg (127.01 KiB) Προβλήθηκε 555 φορές
τελευταία επεξεργασία από ΝΙΚΟΣ σε Πέμ Νοέμ 23, 2023 5:41 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Νοέμ 20, 2023 9:47 pm

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Δευ Νοέμ 20, 2023 5:14 pm

Νέος Γεωμετρικός Τοπος 1α(60).
... συνημμένο μου, με αριθμό 360
Ουσιαστικά είναι λυμένο ήδη: Πριν από λίγες μέρες είδαμε εδώ τον γ.τ. του M. Από εκεί πέρα είμαστε ένα τετριμμένο βήμα από την εύρεση του γ.τ. του μέσου Z του AM. Είναι ο ομοιόθετος κύκλος με λόγο ομοιοθεσίας \frac {1}{2} και κέντρο A (που φυσικά είναι κύκλος).

ΝΙΚΟΣ
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΝΙΚΟΣ » Πέμ Νοέμ 23, 2023 5:38 pm

ΝΙΚΟΣ έγραψε:
Δευ Νοέμ 20, 2023 5:14 pm

Νέος Γεωμετρικός Τοπος 1α(58).

Αγαπητοί φίλοι,
με το παρακάτω συνημμένο μου, με αριθμό 360, αναρτώ έναν άλλο νέο μου γ.τ.

Βασιζόμενοι στο παραπάνω γ.τ, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που την επινόησα.

Αγαπητοί φίλοι, και για τον παραπάνω γ.τ, παρακαλώ οι ενδεχόμενες απαντήσεις σας, να είναι πάντα μέσα στο παραπάνω αναφερόμενο πνεύμα του ποστ 1.

Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.

1α (58)_.jpg

Λύση του Γεωμετρικού Τόπου 1α(58).

Αγαπητοί φίλοι,

Με το παρακάτω συνημμένο μου 360, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τη δική μου λύση του γ.τ. αυτού, η οποία βασίζεται στην παραπάνω πρόταση 1α(53), ποστ.170.

βασιζόμενοι στον παραπάνω γ,τ,, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά. Αυτός είναι αλλωστε και ο λόγος που τον επινόησα.

Με Γεωμετρική Αγάπη
Νίκος Κυριαζής.
viewtopic.php?f=62&t=51135&start=80
[attachment=0]1α(58).jpg[/attachment]
[attachment=1]1α(58)α.jpg[/attachment]
Συνημμένα
1α(58).jpg
1α(58).jpg (245.24 KiB) Προβλήθηκε 315 φορές
1α(58)α.jpg
1α(58)α.jpg (224.53 KiB) Προβλήθηκε 315 φορές

Απάντηση