Αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα μαθηματικά στο εξωτερικό

Θέματα για την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς
Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis
Δημοσιεύσεις: 1820
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2014 11:58 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα μαθηματικά στο εξωτερικό

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Πέμ Αύγ 09, 2018 10:19 pm

Με αφορμή την ερώτηση του κ.Τσιάλα εδώ. Έφτιαξα αυτή την ενότητα σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μοιραστεί τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα μαθηματικά που υπάρχουν στις άλλες χώρες, σε επίπεδο μέσης εκπαίδευσης.


Στο παρακάτω συνημμένο αρχείο έχω μεταφράσει το αναλυτικό πρόγραμμα μαθηματικών για την 10η τάξη σε ένα λύκειο της Ρωσίας. Μια άλλη φορά θα το συμπληρώσω και με της 11ης.


Δεν υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα από το αντίστοιχο υπουργείο παιδείας. Αυτό που δίνεται είναι ένα «στάνταρ» εκπαιδευτικής πολιτικής θα λέγαμε, για κάθε μάθημα. Που σκοπεύει και τι πρέπει να ξέρει ο μαθητής. Το πως θα κατανεμηθεί η ύλη και ποια σχολικά βιβλία θα χρησιμοποιηθούν καθορίζονται από τους εκάστοτε καθηγητές.

Το συνημμένο είναι από διετή κύκλο μαθηματικών για της τάξεις 10 και 11 γενικού λυκείου (όχι φυσικομαθηματικού) με εμβάθυνση στα μαθηματικά (κατεύθυνση). Συντάχθηκε από τους καθηγητές του σχολείου (βλέπε σύνδεσμο παρακάτω). Είναι πιστεύω ενδεικτικό του προγράμματος σπουδών του Λυκείου στη Ρωσία.

Το γνωστικό αντικείμενο των μαθηματικών καλύφθηκε στις τάξεις 10-11 με 280 ώρες το χρόνο, 8 ώρες την εβδομάδα (5 ώρες για το κομμάτι «Άλγεβρα και αρχές μαθηματικής ανάλυσης», 3 ώρες για το κομμάτι «Γεωμετρία»), σύνολο 560 ώρες στο επίπεδο της μέσης γενικής εκπαίδευσης.

Παραθέτω και το σύνδεσμο της πηγής. Στη σελίδα 18 μπορούν να βρεθούν και τα ενδεικτικά διαγωνίσματα ελέγχου που δόθηκαν στους μαθητές.Λέξεις Κλειδιά:
Τσιαλας Νικολαος
Δημοσιεύσεις: 792
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 17, 2015 1:04 pm

Re: Αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα μαθηματικά στο εξωτερικό

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Πέμ Αύγ 09, 2018 11:28 pm

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο και το κόπο που διαθέσατε!!! Μου κάνει εντύπωση πως οι μισές ώρες είναι για μαθηματικά. Είναι αυτό που συζητάγαμε πριν 6 μήνες σε ένα διαγωνισμό με τον κύριο Μελά. Πρέπει κατά τη γνώμη μας να μπεί το ευέλικτο ωράριο στην Ελλάδα και να μπορούν τα παιδιά να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα μαθήματα που τα "ενδιαφέρουν" περισσότερο για την μετέπειτα πορεία τους...

Υ.γ: αν κάποιος κύριος έχει γνώση σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα και άλλων χωρών ωραίο θα ήταν να ποστάρει για να ενημερωθούμε :)


Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis
Δημοσιεύσεις: 1820
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2014 11:58 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα μαθηματικά στο εξωτερικό

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Παρ Αύγ 10, 2018 10:40 am

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Πέμ Αύγ 09, 2018 11:28 pm
Μου κάνει εντύπωση πως οι μισές ώρες είναι για μαθηματικά.
Δεν είναι ακριβώς μισές (κάνατε αναγωγή στις αντίστοιχες ελληνικές;). Οι διδακτικές εβδομάδες είναι 35 (1η Σεπτεμβρίου -αρχές Ιούνη). Τα περισσότερα σχολεία στη Ρωσία ακόμα και τώρα είναι εξαήμερα, γίνονται μαθήματα και το Σάββατο. Οπότε 8 ώρες την εβδομάδα είναι μια ώρα την μέρα άλγεβρα/ανάλυση συν άλλες δυο/τρεις μέρες μες στην εβδομάδα με γεωμετρία.

Υγ. Δε χρειάζεται ο πληθυντικός.


Τσιαλας Νικολαος
Δημοσιεύσεις: 792
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 17, 2015 1:04 pm

Re: Αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα μαθηματικά στο εξωτερικό

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Παρ Αύγ 10, 2018 11:03 am

Ναι συγνώμη!! Δικιά μου λάθος ανάγνωση!!


Απάντηση

Επιστροφή σε “Εκπαιδευτικά Θέματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες