Ο

ελεύθερο

Μένει να δείξουμε ότι ο

όπως θέλαμε.
Συντονιστής: Demetres
Ο
Είναι προφανές γιατί εγώ δεν το βλέπω.
Αν έχουμε ένα ελεύθερο
Συμφωνώ (εγώ το γνώριζα)! Παρόλα αυτά το θεώρημα δεν είναι τετριμμένο και καλό θα ήταν σε όποια βήματα χρησιμοποιούμε κάποιο γνωστό αποτέλεσμα να το αναφέρουμε, κυρίως για διδακτικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση πολύ εύκολα αποδεικνύεται με εις άτοπον.
Ωραία λύση!
BAGGP93 έγραψε: ↑Παρ Νοέμ 13, 2020 3:29 pmΠαραθέτω κι εγώ μια άσκηση. Ανείναι προσεταιριστικός δακτύλιος με μονάδα, τότε συμβολίζουμε με
την ομάδα των αντιστρέψιμων στοιχείων του
. Να αποδείξετε ότι για οποιοδήποτε
τα ακόλουθα ισοδυναμούν :
1)
2)για κάθε αριστερό (και δεξιό) μέγιστο ιδεώδες
του
.
Η
Ισχύουν ότι
Ωραία!ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 14, 2020 6:27 pmΙσχύουν ότι
1)Ανμε
τότε το κέντρο
2)Αν για μια ομάδαείναι
κυκλική τότε ηαβελιανή.
Ετσι η ομάδα είναι ισόμορφη με την![]()
η με την![]()
Οι ρίζες του πολυωνύμου
Όλα σωστά μέχρι το τέλος που έχεις ένα λάθος.
Από το κριτήριο του Eisenstein το πολυώνυμο
Ας το δούμε και με επεκτάσεις Galois.bouzoukman έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 18, 2020 10:14 amΑπό το κριτήριο του Eisenstein το πολυώνυμοείναι ανάγωγο, άρα η επέκταση
είναι βαθμού
. Μήπως εννοείς επέκταση Galois;
Για αυτό θα χρειαστώ δύο θεωρήματα τα οποία και τα δύο είναι γνωστά και μη τετριμμένα αποτελέσματα. Το πρώτο είναι το Θεώρημα του Dirichlet για πρώτους σε αριθμητικές προόδους (εδώ) και το δεύτερο που λέει ότι για κάθε πρώτο
bouzoukman έγραψε: ↑Πέμ Νοέμ 19, 2020 2:12 pmΓια αυτό θα χρειαστώ δύο θεωρήματα τα οποία και τα δύο είναι γνωστά και μη τετριμμένα αποτελέσματα. Το πρώτο είναι το Θεώρημα του Dirichlet για πρώτους σε αριθμητικές προόδους (εδώ) και το δεύτερο που λέει ότι για κάθε πρώτοισχύει ότι η επέκταση
είναι Galois, τάξεως
και με κυκλική ομάδα Galois. Το δεύτερο υπάρχει σε κάθε βιβλίο που μιλάει για κυκλοτομικές επεκτάσεις.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρώτοςτέτοιος ώστε
. Έστω
η οποία είναι κυκλική και Galois επέκταση τάξεως
. Εφόσον
και
κυκλική καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει
το οποίο είναι τάξεως
και Galois.
Αυτό το πρόβλημα ανήκει στην γενικότερη οικογένεια προβλημάτων που λέγεται Galois Inverse Problem το οποίο είναι μία ενεργή (ερευνητικά) περιοχή της Θεωρίας Αριθμών.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης